Медицински център "Матев"

16 години опит, гарантиран резултат

Над 25 000 пациенти


Над 6 000 процедури27/05/2013

Д-р Матев: Може да се простим с хемороидите и без операция

- Д-р Матев, защо се появяват хемороидите и как да ги разпознаем?

- Все още не е известна конкретната причина. Изправеното положение на човека оказва високо налягане в ректалните вени, водещо до тяхното болестно разширяване. Предразполагащи фактори са хроничният запек, диарията, бременността, заседналият начин на живот, наследствеността и др. Симптомите са кървене по време и след изхождане, болка, усещане за излизане навън на хемороидите, сърбеж около ануса, наличие на болезнени възелчета.

- В незнанието си хората се страхуват, че понякога хемороидите могат да доведат до рак. Вярно ли е това опасение?

- За съжаление, много от симптомите на хемороидите и най-вече кървенето се срещат и при рак на дебелото черво и други чревни болести. По тази причина е важно всички симптоми да бъдат изследвани от квалифициран лекар с практика в лечението на заболяванията на колона и ректума. Няма връзка между хемороидите и рака! Но не трябва да се разчита и на самолечение. Защото то може да маскира сериозно заболяване и само да отложи истинското лечение на хемороидите. Подходящото лечение може да бъде избрано от колоректален хирург.

- Думата „операция” е много плашеща за хората. Вие лекувате хемороиди без операция, как на практика се случва това?

- Прилагам методи за лечение на хемороиди, които са утвърдени от години в практиката, за съжаление, сравнително непознати за пациентите в България. Не се реже и шие и съответно времето за възстановяване е в рамките на дни. Такъв метод е банд-лигирането, което представлява прекъсване на кръвоснабдяването към хемороидите. Те изсъхват и отпадат спонтанно. При този метод е изключено увреждане на мускула на ануса.

- Налага ли се престой в болница?

- Не, лечението се извършва амбулаторно и трае само няколко минути. Има, разбира се, възстановителен период, който е от няколко дни. След инфраред терапия, например, пациентът може веднага да се върне на работа, ако желае, още същия ден.

- Друго притеснение на хората е, че дори излекувани хемороидите ще се появят отново. Какво може да обясните Вие?

- Безкръвните методи са различни. Ако специалист в лечението на хемороиди с голям опит, който практикува различни методи, избере най-подходящия, то появата отново на оплаквания от хемороиди е невъзможна. За 15 години, откакто през 1998 г. за първи път приложих банд-лигиране, се убедих, че за всеки пациент има лечебен подход, най-подходящ именно за него. Важно е един лекар да владее различни способи за безкръвно лечение на хемороиди. Съветвам всички навреме да се консултират със специалист, защото при най-напредналата – четвърта степен, се налага понякога и оперативно отстраняване на хемороидите.

- Какво ще посъветвате човек, който се оплаква от хемороиди?

- На първо място, да се престраши поне за един преглед при специалист-проктолог. Това може да му спаси живота, защото кървенето се среща и при други животозастрашаващи заболявания на червата. Много от пациентите, които идват при мен за безкръвно отстраняване на хемороиди, се оказва, че имат друго заболяване, което изисква различно лечение. Стремя се да проведа преглед и лечение с една визита и да не разкарвам излишно пациентите, които идват от цяла България.

- Каква апаратура използвате?

- Закупил съм и използвам апарати само на световноизвестни германски, японски и италиански производители – те служат както за поставяне на диагноза, така и за лечение на болестите на дебелото черво и ануса. Самата апаратура обаче е ефикасна и работи в полза на пациента само, ако е в опитни ръце. Без специализация в чужбина не е възможно да се овладее апаратура и да се развива медицина на световно ниво. Затова насърчавам моите студенти по медицина от Медицинския факултет в Тракийския университет в Стара Загора да се подготвят сериозно по хирургия и онкология.

- Има ли и други болести на ануса, които се лекуват при вас?

- Разбира се! Медицинската ми практика е специализирана и в лечение на анална фисура без приемане в болница, фистули на ануса, кисти, анални кондиломи и др. Много страдащи ни се доверяват. Само за 2012 г. сме прегледали и лекували повече от 2 750 пациенти от България, Турция, Гърция, Португалия, Италия, Германия, Малайзия и др.

- Как може да се направи профилактика на хемороидите?

- Приемането на богати на целулоза храни и на повече течности и активните движения през деня имат благоприятен ефект. Избягвайте пикантни, люти храни, алкохол, а спазването на анална хигиена също е от голямо значение.