Медицински център "Матев"

16 години опит, гарантиран резултат

Над 25 000 пациенти


Над 6 000 процедури11/03/2021

Какво не знаят хората за хемороидите ?

- Да започнем с един по-личен въпрос: Защо решихте да станете именно проктолог?

- Аз съм специалист хирург с по-тясна специализация в областта на колопроктологията. Като млад хирург започнах практикуването на ендоскопски изследвания на дебелото черво. Постепенно в годините работата ми прерасна в една специализирана проктологична амбулатория с оперативен сектор и вече 17 години не съжалявам за поетата отговорност.

- Какво не знаят хората за хемороидите ?

- Хемороидите са широко разпространено състояние, което при малка част от хората се превръща в заболяване, налагащо намесата на хирург-проктолог. Хемороидална тъкан имат всички хора. Тази тъкан изпълнява биологична роля. За съжаление при част от пациентите кръвоносните съдове, от които се състои хемороидалната тъкан, започват да се разширяват, уголемяват и да излизат извън аналния канал. Хората не знаят за хемороидите, че е възможно пълно излекуване, както и че наличието на кръв в изпражненията не винаги е от хемороиди. Една пета от хората, които кървят след изхождане, не страдат от хемороиди, а от друго заболяване.

- Повече или по-малко случаи имате днес и преди 17 г., когато започнахте работа като хирург?

- Не мисля, че болните от хемороиди днес и преди 17 години са се променили, но посещенията при мен във връзка с това заболяване имат ежегоден ръст. Увеличава се процента на българите, живеещи в чужбина. За миналата година са ни посетили 3800 пациенти, като преобладаващата част от тях са с хемороидална болест. Естествено, този голям брой пациенти посрещаме в новата ни високотехнологична клиника при едни отлични условия и разширен екип.

- Какво е вашето обяснение? Кои фактори е доказано, че са свързани с появата на хемороиди?

- Както казах по-рано, хемороидите просто си съществуват при всеки човек. Хемороидалната болест е това заболяване, при което съществуващата хемороидална тъкан започне да дава симптоми, които дори водят до неработоспособност – силни болки, кървене, водещо до анемия и др. Има предразположения към развитието на хемороидална болест като запекът, намалената двигателна активност и приемът на по-малко растителна храна допринасят за влошаване на състоянието.

- По-лесно или по-трудно се лекуват днес хемороидите?

- Добре е с лечението на това заболяване да се занимават профилирани специалисти. Същият принцип е добре да се отнася и за други заболявания. Профилираният специалист е запознат с новите методи, както и кога какъв метод да приложи. При нас лечението е индивидуализирано, т.е. конкретен лечебен метод за конкретен пациент. С този подход целим най-добрият ефект да се постигне с възможно най-малко въздействие върху пациента.

- Могат ли те да доведат до рак? Кои са най-честите усложнения до които хемороидите водят?

- Хемороидите не водят до рак, но кървенето се среща и при двете заболявания. Затова при наличие на кървене трябва да се провежда ендоскопско изследване поне на лявата половина на дебелото черво /ректосигмоидоскопия/. Част от пациентите, които мирно си съжителстват с хемороидите, е възможно да получат при обостряне хемороидална криза – силно болезнено състояние. Друго усложнение е продължително и обилно кръвотечение, водещо до животозастрашаваща анемия. В такива случаи трябва да се търси специалист, без отлагане.

- Кое е по-голям проблем за съвременния човек- аналните фисури или хемороидите? Едното изключва ли появата на другото?

- Повечето случаи на болка в ануса се дължат на анална фисура. Двете заболявания не се различават в очите на пациента. Несъмнено случаите на анална фисура се увеличават. При наличие на симптоми, добре е пациентите да ни посещават за консултация и мнение. Така те ще са информирани за своето състояние, което не означава непременно провеждане на инвазивно лечение.Прегледите са напълно неболезнени, като се щади достойнството на пациента. В повечето случаи двете заболявания са самостоятелни, но в малка част от пациентите има едновременно, както хемороиди, така и анална фисура. Хемороидите не водят до анална фисура, както и обратно.

- Кое е най-модерното , но и най-ефективно лечение на аналните фисури?

- Всички пациенти трябва да знаят, че „модерно“ и „ефективно“ са различни неща. Много модерни методи след определен период на практикуване се оказват неефективни или с неприемлив процент на усложнения. Важен е лечителят много повече, отколкото лечебният метод.

- Дайте съвети за профилактика, така че да не стигаме до проктолог.

- Предразположението към развитие на хемороиди не може да бъде променено, но начинът ни на хранене, движение и анална хигиена можем да променим към по-добро. Избягване на запек, прием на достатъчно течности и растителна храна, съдържаща целулоза, ограничаване консумацията на люти и пикантни храни, както и прекалената хигиена на аналната област с използване на алергизираща козметика зависи от нас. Имаме Фейсбук присъствие/“Лечение на хемороиди и анална фисура“/ с форум, в който пациентите могат да задават въпроси.

- Поема ли се операцията от здравната каса ?

- При 80% от нашите пациенти операция не се налага, т.е. ние успяваме да решим техния проблем чрез използване на неоперативни методи. Тези методи не се поемат от здравната каса. Само пациентите в последен стадий се лекуват оперативно, като за това съществува клинична пътека.