Медицински център "Матев"

16 години опит, гарантиран резултат

Над 25 000 пациенти


Над 6 000 процедури07/08/2013

Има ли сезони за хемороидите ?

- Д-р Матев, има ли сезони за хемороидите?

- Хемороидите не са единственото заболяване в областта на ануса. Затова е най-добре пациентите, които имат оплаквания в тази област, да не започват със самолечение, а да направят преглед при специалист. Действително, през лятото се обострят както хемороидите, така и други заболявания в областта на ануса. Най-често става въпрос за кожни проблеми в тази област, които много пациенти смятат за хемороиди. Усещанията са щипане, парене, дразнене, сърбеж, дискомфорт. Понякога и секреция около ануса, която зацапва бельото. Тези симптоми се срещат и при хемороидите, и при други кожни проблеми. Естествено, през лятото, с повишеното потене всички тези оплаквания се обострят. Пациентите, в желанието си да поддържат по-добра хигиена, използват интимни гелове, сапуни, шампоани, имали сме случаи и на използване на миещи препарати. По този начин те влошават състоянието си, защото много често именно козметиката, особено по-некачествената, е причина за такива оплаквания. Разбира се, аз не твърдя, че препаратите за интимна хигиена са вредни. Много хора използват препарати, без каквито и да е проблеми, но хора с чувствителна кожа и предразположеност към алергии, включително и на други части на тялото, могат да получат сериозни оплаквания, водещи включително и до временна нетрудоспособност.

- Как се лекуват тези проблеми?

- Понякога лечението на тези състояния е доста трудно и продължително. Най-сигурният начин е да се разбере кой е дразнещият агент, който трябва да се избягва. Като цяло козметичните продукти, детергенти, които са за отстраняване на миризми, епилацията в тази област, носенето на неподходящо бельо, определено активират симптомите. През лятото голяма част от дамите използват прашки. За някои от тях това не е проблем, но при много жени, които посещават кабинета ми, се установява, че именно прашките са причина за конкретни оплаквания. Носенето на такова бельо не може да предизвика хемороиди само по себе си, но редовната му употреба води до хронично травмиране на тази много нежна кожа. Механичните травми (епилацията също) в областта на ануса водят до загрубяване на кожата, правят я по-твърда и леко подута. Не казвам, че не бива да се носи такова бельо, но то не трябва да е единственото в гардероба на жената. Прашките могат да се носят с определени тоалети и при определени ситуации, но не са за ежедневна употреба.

- Храните влияят ли за обострянето на тези състояния?

- Лятото е сезон, в който има много плодове и зеленчуци. Те предпазват от запек и съответно - по-малко травмиране на хемороидите. Пикантните и люти подправки, черният пипер, червеното вино, които се използват целогодишно, обаче са опасни. Говорим за случаи на прекаляване с тях, не за съвсем ограничена консумация, която не дава отражение. Чесънът и лукът, макар и леко лютиви, обичайно не влияят върху хемороидите.

- Какво бихте посъветвали хората с неприятни симптоми в аналната област?

- Обръщането към специалист за поставяне на точна диагноза е желателно в самото начало на оплакванията, за да се спести лутането и харченето на излишни пари за медикаменти и препарати, предназначени за нещо, което пациентът няма. Например често пациентите бъркат аналната фисура с хемороиди и като дойдат в специализирания кабинет, остават изненадани. А фисулите са различно заболяване и за него се използват съвсем различни медикаменти. Винаги давам пример: тук разликата е като между очите и ушите. На главата са, но са различни органи.

- Как да се мием и какво да носим през лятото, за да се предпазим от тези болести?

- Когато хората нямат установена диагноза в тази област, е желателно да се мият само с чиста вода с телесна температура. По отношение на бельото – добре е то да бъде бяло и направено от естествени материали. Отново ще кажа - да се избягват прашките за редовна употреба. Да се обличат по-широки и по-удобни дрехи. Да се консумират повече плодове и зеленчуци, за да се предотврати запекът.

„Здравна поща“, Мадлен ПЕЕВА