Медицински център "Матев"

16 години опит, гарантиран резултат

Над 25 000 пациенти


Над 6 000 процедуриПрофилактика на рака на дебелото черво


Klinika za Profilaktika na raka na debeloto chervo - hemoroidi bg Поради липса на постоянно действаща Национална програма за профилактика на рака на дебелото черво, ние в „Хирургичен Център Матев” – Стара Загора се опитваме да запълним тази празнота. Повече от 3000 български мъже и жени се разболяват ежегодно от рак на дебелото черво. Повечето са в напреднал стадий. Правилната профилактика може да помогне на една част от хората да не се срещнат изобщо с рака чрез излекуване на предраковите заболявания, а на друга част заболяването да се открие и лекува в ранен стадий. Работим с всички български граждани от цялата страна. Открит в първи стадий, ракът на дебелото черво се излекува успешно в 90% от случаите.

Ние сме един от първите скрининг центрове в България. Сертифицирани сме от Регионална Здравна Инспекция за осъществяване на дейността по профилактика и диагностика на онкологични заболявания. „Хирургичен Център Матев” - Стара Загора не работи със здравната каса. Издават се всички необходими документи за пациенти с допълнително здравно осигуряване.

Лекарите, работещи по програмата за онкологична профилактика си партнират с водещи международно известни специалисти от Високотехнологична болница в Стара Загора. При откриване на рак на дебелото черво, пациентите имат възможността за бъдат лекувани съгласно най-високите стандарти за лечение на това заболяване.

Първа Възможност - неинвазивно изследване с фекална проба


Тест за окултно кървене / FOBT screening/


Test za okoltno karvene hemoroidi bg На всички мъже и жени над 50 години е препоръчително да си извършват тест за профилактика на рака на дебелото черво чрез фекален тест за скрито кървене. Оплакванията при рак варират и не всеки човек има симптоми. Изследвания показват, че смъртността от рак на дебелото черво може да бъде намалена с 16% при тези, които си извършват този тест в сравнение с останалите хора.

Целта е заболяването да се открие рано, когато шансът за пълно излекуване е най-голям. Тестът може да бъде извършен на място, или фекалната проба да бъде изпратена с куриер. / за въпроси тел: 0700 14010/. Това е тест за невидимо кървене, като положителен тест не означава наличие на рак, но изисква допълнително изследване.

Около 98% ще имат нормален резултат. При тях тестът е отново наложителен след една година. Двама от сто изследвани ще имат положителен тест за скрито кървене. Те ще бъдат поканени за консултация и евентуално за колоноскопия.

След положителен тест и колоноскопия: при 4 от 10 пациенти ще имат нормален резултат, при 5 от 10 пациенти ще се открие полип, при 1 от 10 пациенти ще се открие рак на дебелото черво. Използваме само тестове на имунологичен принцип, т.е. не се изисква спазване на бяла диета!

Тестът може да бъде извършен в Стара Загора или фекалната проба да бъде изпратена с куриер. / за въпроси тел: 0700 14010/. Получаване на резултати по мейл или SMS. Заплащане с наложен платеж при получаване на пробата.

Втора Възможност - неинвазивен тест с фекална прoба


М2-PK тест – тест за откриване на рак и полипи на червата.


Test za otkrivane na rak i polipi na chervata - hemoroidi bg M2-PK /пируват киназа/ тест е скринингов метод със специфичност 91% за поставяне на ранна диагноза на безсимптомни хора с рак на дебелото черво или доброкачествени полипи чрез доказване на ензима M2-PK във фекалиите. Представлява тест само за професионална (от медицинско лице) употреба. Резултатът от теста не се влияе от приема на каквато и да било храна и съответно никакви ограничения в диетичния режим не са необходими преди взимането на материал от изпражненията.

Тестът не измерва кръвта в изпражненията, а разпознава ензимът M2-PK (M2-пируват киназа), който се проявява при ракови заболявания. - M2-PK Quick тест може да разпознае кървящи и некървящи полипи и тумори и има значително по-висока чувствителност в сравнение със стандартните тестове за окултни кръвоизливи FOBT в изпражненията.

Тестът може да бъде извършен в Стара Загора или фекалната проба да бъде изпратена с куриер. / за въпроси тел: 0700 14010/. Получаване на резултати по мейл или SMS. Заплащане с наложен платеж при получаване на пробата.

Не се колебайте да се информирате допълнително от медицински специалист на тел: 0700 140 10 или 0888395060

Трета възможност - инвазивно изследване на лявата половина на дебелото черво


Гъвкава Сигмоидоскопия за скрининг на рака на дебелото черво


Gavkava sigmoidoskopia za skriining na debeloto chervo Извършването на сигмоидоскопия увеличава шанса за откриване на безсимптомно протичащо заболяване. Най-често това са полипи на дебелото черво, които, ако не се открият навреме, нарастват и се израждат раково. При полипи над 4 см вероятността за злокачествено израждане е 40%. При пациенти с профилактика, започнала на 55 години чрез ежегодна сигмоидоскопия, вероятността да се разболеят от рак намалява с 25%. Смъртносттта от рак на дебелото черво може да се намали с 30% в резултат на изследване на всички застрашени, според медицинските проучвания.

Профилктика чрез сигмоидоскопия - за кого?

Всички мъже и жени, навършили 55 години. Можете да планирате посещение в удобен за Вас момент през годината. При желания от Ваша страна можем да Ви напомняме ежегодно за наближаване на необходимата профилактика.

Не е необходимо да представяте направление от лекар. Предварително запазете час. Напълно безболезнено изследване. Не изисква упойка. Извършва се от Д-р Атанас Матев. Необходима е предварителна подготовка / от предният ден/ за изпразване на дебело черво. Не изисква престой. Продължителност 5-15 мин. Без загуба на трудоспособност. Можете да шофирате веднага.

Подготовка за ендоскопско изследване на дебелото черво:

От аптеката си купувате два броя прахчета „Фортранс”. Подготовката започва около 12,00 часа в деня, преди изследването. Всяко прахче се разтваря съответно в един литър вода. Започва да се пие в 12 часа и до около 18 часа трябва да се изпие цялото количество течност (2 литра). В деня на изследването не се закусва. Може да се приемат сладки, бистри течности до 7 сутринта.
За това как да се подготвите за изследване, не се колебайте да попитате на тел: 0700 140 10

Четвърта възможност – инвазивно изследване на цялото дебело черво с обща анестезия


Тотална колоноскопия


Aparat za totalna kolonoskopia-namirane-na-rak-na-debeloto-chervo Ако сте над 65 години и досега не сте се подлагал на изследване, това е най-подходящата за Вас профилактика. Изследване на цялото дебело черво. Извършва се с обща анестезия. Подготовката за изследване с Фортранс се извършва в дома в деня преди визитата. Това е най-точното изследване с възможност за отстраняване на полипи и вземане на биопсии. Времето на престой в „Хирургичен Център Матев” е около 4 часа. ( от 11 часа до 3 часа). Центърът разполага с четири легла за настаняване на пациенти.

Алармиращи симптоми за рак на червото:
- Кървене от ануса
- Промяна в ритъма на дефекация и/или диарийни изхождания, продължаващи повече от 4 седмици
- Опипваща се формация в дясната коремна половина, по хода на дебелото черво;
- Опипващ се тумор в ректума
- Анално кървене, при пациенти след 50-годишна възраст, без анални симптоми
- Необяснима желязодефицитна анемия
- Редукция на тегло


При поставяне на диагнозата над 85% от пациентите имат посочените симптоми, но само една трета от тях биват насочвани към специалист в незабавен порядък.

Не се колебайте да се информирате допълнително от медицински специалист на тел: 0700 140 10 или 0888 395 060

Профилактиката на рака на дебело черво спасява живот!
През 2014 година сме открили и доказали 31 нови случая на болестта!

Хирургичен център Матев, гр.Стара Загора ,ул. Цар Иван Асен Втори 115

GPS координати: 42.426839, 25.622112

За допълнителна информация:

Не се колебайте да се информирате допълнително от медицински специалист Теодора Ковачева на тел: 0700 14 010 или +359 888 395 060.